Activități educaționale


REZULTATELE CONCURSULUI NAŢIONAL „MICUL ACTOR”
EDIŢIA a VIII-a  - 2015






REGULAMENTUL DE DESFĂŞURARE
A  CONCURSULUI NAŢIONAL „MICUL ACTOR”
EDIŢIA a VIII-a  - 2015



  ECO-SCOALA - ,,Suntem mici, dar ne pasa!" 

                ECO-SCOALA - ,,Suntem mici, dar ne pasa!" este mesajul proiectului international in care este implicata gradinita noastra. Dupa doi ani de munca am fost rasplatiti cu STEAGUL VERDE. Am spus rasplatiti si ne-am referit la parinti, bunici, copii si nu in ultimul rand doamnele educatoare, care impreuna au facut ca gradinita noastra sa devina ,,ECO-GRADINITA", au ecologizat curtea gradinitei, au plantat flori si copacei, au colectat maculatura de sase ori pe parcursul celor doi ani, au confectionat jucarii din materiale reciclabile, au realizat in fiecare clasa un colt verde care e ingrijit de copii, au realizat lucrari pe teme ecologice, au infrumusetat mediul ambiant al gradinitei, au creat povestioare cu tema ecologica, au organizat programe artistice ,,SOS PAMANTUL", precum si parade de costume ecologice.
           Au fost activitati frumoase, cu incarcatura emotionala din partea tuturor,activitati din care toti am invatat, mai ales copilasii cu varste de 3, 4,5 si 6 anisori, ca fiecare, cu un gest mic, putem salva TERRA si ne vom asigura un viitor mai bun, un aer mai curat.
           Am primit laude din partea comisiei de evaluare formata din persoane experimentate in domeniu, am fost sustinuti de cate un reprezentant al parintilor de la fiecare grupa, care si-au exprimat punctul de vedere cu privire la desfasurarea proiectului ,,ECO-SCOALA", direct in fata comisiei.
           Pe aceasta cale multumim tuturor celor ce ne-au sustinut si-i rugam sa fie alaturi de noi si in urmatorii doi ani, intrucat activitatea noastra va continua, dorim noi, cu acelasi succes!




         
   

COLECTAREA DE HÂRTIE ÎN CADRUL PROIECTULUI ”ECO ȘCOALA”



              Cu mic cu mare, copii, parinti si bunici au pus umarul la colectarea de hartie (maculatura) pentru sustinerea Proiectului International ,,ECO SCOALA", desfasurat de gradinita noastra.
              Strangerea hartiei si transportarea ei la centrul de colectare, precum si alte activitati, precum parada de costume ECO, plantarea de flori si copacei in curtea gradinitei, spectacole cu poezii, cantece, scenete, s-a desfasurat cu sprijinul parintilor. De aceea, pe aceasta cale le multumim si-i rugam sa fie alaturi de noi la activitatile frumoase pe care le derulam cu copilasii dumnealor!

COLINDE DE CRĂCIUN


               In cadrul Proiectului de Parteneriat incheiat intre Gr. cu PP Nr 5 ,,STEP BY STEP" - Onesti si Biserica ,,Sfintii Constantin si Elena", in data de 11 decembrie, doamnele educatoare din gradinita impreuna cu d-na educatoare, Angela Munteanu, coordonatoarea proiectului, au organizat un concurs de colinde, inchinate Nasterii Domnului. Copiii de la toate grupele, mici, mijlocii si mari, au cantat colinde traditionale si au primit diplome si bombonele.

SFÂRȘIT DE AN ȘCOLAR





             Asa au incheiat anul scolar prichindeii de la grupa mica  A ,,STEP BY STEP" - Gr. cu P.P. Nr. 5 Onesti, condusi de doamnele educatoare Tudor Tatiana si Nechita Aurica.
           Dupa un minunat program artistic de cantecele, poezii si dansulete, la care copiii s-au comportat ca adevarati actori, acestia au fost rasplatiti cu o prajiturica si un pahar de suc. Pentru o clipa si parintii si-au amintit de cei mai frumosi ani petrecuti la gradinita.
             CE BINE E SA FII COPIL! CE MINUNAT E SA FII PARINTE!

                                 VA DORIM VACANTA PLACUTA!

ÎN LUMEA POVEȘTILOR





               ,,IN LUMEA POVESTILOR" - s-a numit concursul de desen - pictura, organizat la gradinita noastra in colaborare cu Scoala ,,George Calinescu" - Onesti, reprezentata de d-na invatatoare Pop Elena. La acest concurs de talente au participat copii de grupa mijlocie si mare, atat din unitatea noastra cat si de la Gr. cu P.P. Nr. 8 - Onesti. Copiii s-au simtit bine si au desenat si au pictat o scena din povestea lor preferata.
            Inca o data zicala ,,Copilul este cea mai mare minune a lumii!" si-a dovedit veridicitatea.

 

      MICUL ACTOR

   Miercuri, 11 iunie 2014, la Biblioteca Municipala, a avut loc concursul ,,MICUL  ACTOR". La acest concurs au participat copii de la gradinitele din oras, printre care ne-am numarat si noi, Gradinita cu P.P. Nr. 5 ,,STEP BY STEP", obtinand doua premii I si doua premii II.
       Grupa mare B cu sceneta ,,Miruna" (interpretata de Hanganu Ariadna) - a obtinut premiul I si titlul de ,,cel mai bun actor"  si sceneta ,,Pupaza din tei " - premiul a II-lea;
       Grupa mare A - sceneta ,,Casuta din oala" - premiul al II-lea
       Grupa mijlocie A - monologul ,,La cirese" - premiul I

         

EDUCAȚI AȘA!


       Timp de cinci saptamani  , in fiecare joi la ora 16, la gradinita noastra s-a desfasurat cursul cu parintii ,,EDUCATI ASA". La acest curs au participat 12 parinti ai unor copii cu varste cuprinse intre 2 si 7 ani, care si-au deschis sufletele si au invatat din exemplele teoretice oferite de formatori dar si din cele practice. S-au depanat amintiri, povesti din care fiecare a invatat ceva: comportamentul copiilor se poate modela mai usor acordandu-le mai multa atentie si laudandu-i de cate ori micutii fac o fapta buna. Parintii s-au comportat exemplar, au raspuns cerintelor, si-au rezolvat temele, fapt pentru care la sfarsit au primit si cate o diploma de participare la curs.
    Acum s-a sfarsit anul scolar, dar in cel ce va urma, in gradinita noastra, se va organiza  iarasi cursul cu parintii ,,EDUCATI  ASA!

                                                                 VA  ASTEPTAM  CU  DRAG!

ZIUA EROILOR NEAMULUI

29 MAI 2014 - ZIUA EROILOR NEAMULUI - nu a ramas o zi obisnuita caci prichindeii de 4-6 ani, insotiti de doamnele educatoare de la gradinita noastra, au mers la MONUMENTUL EROILOR unde au depus o coroana si flori in memoria celor care si-au dat viata pentru tara. Apoi incolonati s-au indreptat spre biserica pentru a se inchina cu prilejul Inaltarii Domnului la Tatal Ceresc.


,,CUPA FLUTURASULUI"

28 MAI 2014 - Gradinita Nr. 5, Onesti, a participat la acest eveniment sportiv care a avut loc la Nadia Comaneci, cu doua echipe a cate 6 fetite de la grupele mari ,,GRUPA GARGARITELOR" ( mare A) si GRUPA FLUTURASILOR ( mare B).



Festivalul de cântece și jocuri populare românești

”DRAG MI-E CÂNTECUL ȘI JOCUL!”

27 MAI 2014 - La Biblioteca Municipiului Onesti a avut loc Festivalul Festivalul de cântece și jocuri populare românești ”DRAG MI-E CÂNTECUL ȘI JOCUL!”. Festivalul face parte din Proiectul Educațional ”Mândru sunt că sunt român”. Activitate organizata de PROF. PENTRU INVATAMANTUL PRESCOLAR, COORDONATOR, TUDOR TATIANA - GR. CU P.P. NR. 5 ,,STEP BY STEP - ONESTI. Dupa primirea invitatilor, au inceput programele artistice prezentate de:Gr. Nr. 5 (dansuri populare - sarbe, hore, colaje de cantece populare si interpretari de cantece populare); Gr.Magnolia ( grup vocal); Gr. Nr.8 ( grup vocal, dansuri populare); Gr.Nr. 12 ( interpretare cantec popular); Gr. M. Casin (grup vocal, dansuri populare); Gr. Buciumi(grup vocal, dansuri populare); Gr. Gura Vaii (interpretare cantec popular); Gr. Sf.Paul (grup vocal, dans popular). Copiii indrumati de doamnele educatoare s-au dovedit a fi adevarate talente in fata unui public numeros format din parinti, bunici, matusi, dar si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Bacau, reprezentanti ai presei si ai Bibliotecii Municipale. Premiile au fost acordate pe sectiuni: solisti vocali, grupuri vocale si dansuri populare. Activitatea celei de-a doua editii a Festivalului a fost un real succes!





,,MUZICA E VIATA MEA"

- CONCURS DE INTERPRETARE INDIVIDUALA SAU IN GRUP DE CANTECE PENTRU COPII -

CONCURSUL S-A DESFASURAT LA BIBLIOTECA MUNICIPALA DIN ONESTI IN DATA DE 14 MAI 2014. LA ACEST CONCURS AU PARTICIPAT COPII DE LA GRADINITELE DIN ORASUL NOSTRU DAR SI DIN IMPREJURIMI. GRADINITA NR. 5 A LUAT DOUA PREMII CU INTERPRETAREA IN GRUP A UNUI COLAJ DE CANTECE POPULARE - GRUPA MARE A, SI O INTERPRETARE INDIVIDUALA ,,MI-AM LUAT BUNDITA NOUA" - IOANA HADARAG DE LA GRUPA MARE B.

ȘCOALA ALTFEL

În saptamanna 7-11 aprilie 2014, s-au desfasurat diverse activitati in cadrul programului ,,SCOALA ALTFEL" cu copiii din gradinita noastra, activitati pe care prescolarii le-au parcurs cu multa placere, caci:“ Fiecare copil pe care-l instruim este un OM pe care-l câstigăm ", spunea Victor Hugo. Pornind de acest citat aş putea spune că educând, ne propunem formarea unor oameni cu virtuţi caracteristice perioadei istorice, căci, a educa" - inseamnă "a conduce" deci a indruma intr-un scop anumit. A conduce undeva nu e de ajuns, destinatia este: ADEVĂRUL, BINELE, FRUMOSUL. Printre activitatile desfasurate au fost: CARNAVALUL PERSONAJELOR DIN POVESTI - copiii s-au costumat in personaje indragite de ei si chiar au intrat in pielea lor; MICUL POLITIST - activitate prin care copiii au invatat jucandu-se, interpretand versuri si stand de vorba cu invitatul special - domnul politai; LA TEATRU DE PAPUSI - piesa prezentata, papusile, decorul si fundalul muzical, nu au creat decat buna dispozitie in randul copilasilor si totodata au desprins si morala povestii. Ioan Slavici spunea: „Menirea firească a şcolii nu este să dea învăţătură, ci să deştepte, cultivând destoiniciile intelectuale în mintea copilului, trebuinţa de a învăţa toată viaţa.”







Cu ocazia zilei de Sfantul Valentin, copiii din grupa mare B de la Gardinita cu P.P. Nr. 5 - Onesti, au mers la Centrul ,,Alexandra" unde au desfasurat o activitate practica - ,,O INIMA PENTRU FIECATE" - impreuna cu copiii de acolo. Impartiti pe trei grupe au confectionat inimi, pe care si le-au daruit unii altora. In ciuda problemelor de sanatate, copiii cu dizabilitati s-au comportat ca adevarate gazde, sub indrumarea doamnelor lor educatoare. Multumim pe aceasta cale tuturor care au facilitat aceasta intalnire din care fiecare am invatat cate ceva.

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas importat pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României. Prescolarii gradinitei noastre au sarbatorit astazi, 24 ianuarie 2014, 155 de ani de la unirea Principatelor Romane: Moldova si Tara Romaneasca. Copiii de la grupele mica, mijlocie, mare, si-au strans mainile pentru a forma hora Unirii, pe care au dansat-o impreuna cu doamnele educatoare.
Poet national si universal, scriitorul total al literaturii românesti, poetul nepereche, geniul tutelar al culturii neamului, fauritorul limbii literare, luceafarul culturii românesti, Mihai Eminescu. Prescolarii de la gradinita noastra au comemorat ieri, 15 ianuarie 2014, 164 ani de la nasterea marelui poet national. In cadrul acestei activitati le-au fost prezentate imagini caracteristice vietii poetului, poezii si au ascultat cantece pe versurile poetului Mihai Eminescu.



TEATRUL DE PĂPUȘI

In data de 14 ianuarie 2014, la gradinita noastra au poposit actorii de la Teatrul Magic Bacau pentru a le prezenta copiilor piesa de teatru "Capra nazdravana". Dupa ce au urmarit piesa de teatru, copiii au avut parte si de un mic program distractiv: au cantat, au dansat alaturi de actori.


Created with Artisteer

COMISIE METODICĂ 
13 DECEMBRIE 2013








PROGRAMUL ZILEI

                                                        
8.30 - 9.00
 Sosirea invitatilor
 Vizitatea expozitiei cu lucrarile copiilor
9.00 – 10.00
ACTIVITATE DEMONSTRATIVA
 Propunator : ARDELEAU  GENOVIA – Educatoare Grupa mijlocie “Piticii isteti”
 Tema  proiectului “ Traditii la romani”.
 Tema zilei  “Suntem artisti creativi”

OBIECTIV:  Prezentarea unor strategii didactice pentru stimularea creativitatii artistice la prescolari.

10.00 – 10.30
 Prezentare power point  - Educatoare , GRIGOROIU MIRELA
Tema : “Creativitatea artistica la prescolari”
Prezentare Proiecte :”Mandru sunt ca sunt roman”
                                         “Curcubeul schimbarii”
Prof. Tudor  Tatiana

10.30 – 12.00
Dezbateri pedagogice.
Comunicari
Evaluarea activitatii



Created with Artisteer

Parteneriat ,,DARUIESTE SI PRIMESTE!"


            In 20 decembrie 2013, copiii grupei mari B de la Gradinita cu P.P. Nr. 5 Onesti, impreuna cu doamnele educatoare si insotiti de parinti si bunici, au adus, pentru o clipa, zambetul pe buzele copiilor de la Centrul Alexandra. Prescolarii au colindat si au oferit copiilor nevoiasi cate un pachetel, iar parintii au adus si alte surprize. La randul lor, copiii de la Centru au colindat si au oferit din suflet cate o prajitura celor mici.
 
Created with Artisteer

Festivalul "Mandru sunt ca sunt roman

17 decembrie 2013


            Festivalul "Mandru sunt ca sunt roman" a ajuns la cea de-a VIII-a editie. Se desfasoara in cadrul Proiectului Educational cu acelasi nume , in parteneriat cu Primaria Onesti si Biblioteca Municipala Onesti. Coordonator de proiect si organizatorul festivalulului - prof. Tatiana Tudor .
           De-a lungul anilor , festivalul s-a bucurat de un real succes , fiind apreciat de educatore , copii , parinti si comunitatea locala.

PROGRAMUL FESTIVALULUI “MANDRU SUNT CA SUNT ROMAN! “

09,00-09,30
PRIMIREA INVITATILOR
DESCHIDEREA FESTIVALULUI
CUVANTUL INVITATILOR
930 -11,30
PREZENTAREA PROGRAMELOR ARTISTICE
Gradinita  Nr. 5 Onesti “Colinde”si “Cantecul Stelei” Instructor ed. Angela Munteanu , Rodica Sarghiuta
Gradinita  “Magnolia” Onesti “Jocul mastilor” Instructor ed. Iulia Tora  , Elena Crisiacu
Gradinita Nr.5 Onesti “Jocul caprei” Instructor ed. Cristina Benedic, Violeta Ruxandoiu
Gradinita Manastirea Casin Nr.1 “Jocul caprei”Instructor ed. Luminita Miloiu , Enea Daniela
Gradinita Nr.5 Onesti “Caisorii” Instructor ed. Tatiana Tudor , Cristina Benedic
Gradinita  Berzunti “Parada mastilor” Instructor ed. Maria Simon , Mariana Tudureanu , Viorica Ciocan
Gradinita Buciumi “Caisorii”;“Hora buciumenilor” Instructor ed. Eliza Mocanu , Felicia Costisanu
Gradinita Nr. 12 Onesti “Plugusorul” Instructor ed. Cristina Parus , Mariana Dascalu , Rodica Albert , Florica Constandache
12,00
FESTIVITATEA DE INMANARE A DIPLOMELOR SI A CADOURILOR PENTRU COPII


INVITATI:

AURELIA PITU- inspector invatamant prescolar- ISJ Bacau;
EMIL GANEA – inspector responsabil cu descentralizarea- ISJ Bacau  ;
LAURENTIU NEGHINA –primarul Municipiului Onesti;
NICOLAE GNATIUC-viceprimarul Municipiului Onesti;
ELENA SERBU – director Biblioteca Municipala Onesti;
GHEORGHE MIHAILA –consilier Primaria Municipiului Onesti;
RETA MAFTEUCA – coordonator Grad. Nr. 12 Onesti;
MARIANA VOLMER- coordonator  Grad. Nr. 16 Onesti;
LUCRETIA CONSTANTIN- educatoare Grad.”Magnolia” Onesti;
IULIA TORA – coordonator -  Grad.”Magnolia” Onesti;


Created with Artisteer

ZIUA VERDE A ECO-ŞCOLILOR DIN ROMÂNIA

 29.10.2013

 PARTICIPARE LA ZIUA DE ACŢIUNE a voluntarilor CCDG 

PLANTAREA UNUI COPACEL ÎN CURTEA ŞCOLII/LICEULUI/GRĂDINIŢEI 

   
         E o zi frumoasa de toamna. 
       Soarele isi arata razele spre marea bucurie a copiilor care ,cu mic cu mare , au iesit in curtea caminului sa planteze pomisori si flori de toamna. Intalnirea de dimineata a fost prilejul excelent pentru a le spune copiilor despre activitatea pe care o vom desfasura. Bucuria lor de a iesi in curte sa plantam pomisori , a impartasit-o si parintilor , care au fost alaturi de noi , educatoarele gradinitei dar si de copii , in aceasta nobila activitate. 
           Si acum ,ca de fiecare data cand am desfasurat actiuni ecologice , a fost alaturi de noi Primaria Onesti , reprezentata de doamna inginer Diana Pavel – compartimentul protectia mediului . 
“Vrem si maine sa mai plantam pomisori !”- Ariadna , grupa mare A step by step;
 “ Mamei o sa-i para rau ca nu a putu veni astazi la gradinita ”- Ioana , grupa mare B step by step; “Acum am plantat pomisori si tufanele , dar trebuie sa avem grija de ele sa nu moara!”- Rosemarie , grupa mijlocie A step by step; 
           Gradinita noastra a desfasurat de-a lungul anilor proicte educationale nationale , internationale si locale pe teme ecologice . De fiecare data , reprezentantii autoritatilor locale au fost invitati la actiunile desfasurate , care au apreciat raspunderea civica de care , noi gradinitele , dam dovada . 
        “Grădiniţa face primii paşi în formarea unor conduite ecologice adecvate ocrotirii şi îngrijirii naturii. Apreciem efortul dumneavoastra pentru organizarea de activităţi, care să-i pună pe copii în contact direct cu natura, spre a-i cunoaşte tainele şi frumuseţile. Va multumim ca ati ales sa va fim parteneri in aceasta activitate si va asiguram de tot sprijinul nostru ! Impreuna vom putea sa mentinem interesul pentru protejarea medilui inconjurator si sa incurajam initiativele altora in acest sens” - Diana Pavel – primaria Onesti

 Prof. Invatamant prescolar Tudor Tatiana 



COMISIE METODICĂ

25.10.2013 

Proiectarea didactica in invatamantul prescolar – activitatea integrate




OBIECTIVUL: Prezentarea unei activitati de tip integrat in vederea optimizarii continuturilor predate.
 COORDONATOR METODIST: COORDONATOR CENTRUL METODIC NR. 7 ONESTI PROF. TUDOR TATIANA
 RESPONSABIL COMISIE METODICA: PROF. GEORGESCU ANDREEA
 ORGANIZATORI:
       GRUPA MARE B ,,HARNICUTII”
                      EDUCATOARE: BENEDIC CRISTINA
                                                   RUXANDOIU VIOLETA
                      AJUTOR DE EDUCATOARE: BUCUR MARIA

    PARTICIPANTI:  TUDOR TATIANA
                                     ARDELEANU GENOVIA
                                     GEORGESCU ANDREEA
                                     GRIGOROIU MIRELA
                                     GHINET ANETA
                                     LUNGU ELENA
                                     LUPASCU ROXANA
                                     MUNTEANU ANGELA
                                     NECHITA AURICA
                                     SARGHIUTA RODICA


                                 PROIECT  DE ACTIVITATE  INTEGRATA

     NIVEL: II (Grupa mare)
     TEMA ANUALA: Cand, cum si de ce se intampla?
     SUBTEMA: ,,Magia toamnei
     TEMA SAPTAMANII: ,,Fructe si legume de toamna”
     TEMA ZILEI: ,, Campionii toamnei
     FORMA DE REALIZARE: Activitate integrata
     Categorii de activitati pe domenii experientiale:
-          Cunoasterea mediului cu secvente din DLC, DPM, DOS;
-          Activitate practica: DOS.
TIPUL DE ACTIVITATE: Consolidare de cunostinte
FORMA DE ORGANIZARE: Frontala, individuala, pe grupuri mici
     MIJLOC DE REALIZARE:
 - DS: Joc-concurs cu character interdisciplinar: - ,,Merele surpriza”
 - DOS: Activitate practica: ,, Livada”;
                                             ,, Legume la murat”- lipire;
    SCOPUL ACTIVITATII: Consolidarea cunostintelor referitoare la caracteristicile anotimpului de toamna; aplicarea cunostintelor si deprinderilor dobandite  in contexte variate de invatare. Dezvoltarea capacitatii de exprimare orala, de intelegere si utilizare corecta a semnificatiilor structurilor verbale.
     STRATEGII DIDACTICE:
             METODE SI PROCEDEE: jocul, conversatia, explicatia, exercitiul, problematizarea, instructajul verbal,munca in echipa, blazonul, diagrama Venn, jocul sportive;
            MIJLOACE DIDACTICE: elemente de décor cu aspecte specifice toamnei, planes cu imagini suggestive de toamna, jetoane,  ecusoane cu imagini de fructe si legume de toamna, cosuri cu fructe si legume,, fulare, baloane, simbolurile ,,+” si ,,-“, cercuri pentru construirea diagramei Venn, televizor, DVD, fise de lucru, hartie creponata, lipici, capacele de ghinda;
     SARCINA DIDACTICA: recunoasterea principalelor caracteristici ale toamnei 9 fructe, legume, fenomene ale naturii), formarea unor propozitii dezvoltate utilizand cuvinte date, utilizarea corecta a singularului si pluralului cuvintelor, manuirea corecta a instrumentelor de lucru pentru realizarea sarcinii motrice, interpretarea corecta si expresiva a unor poezii si cantece de toamna.
     REGULILE JOCULUI: Copiii vor fi impartiti in doua grupe, in functie de ecusoanele primate, sarcinile de lucru se rezolva in unitati egale de timp pentru fiecare echipa; trebuie sa raspunda numai la solicitarea educatoarei in propozitii corecte din punct de vedere grammatical. Raspunsurile corecte vor fi recompensate cu buline rosii, fructe si legume. Castiga echipa care a acumulat mai multe puncte la probele parcurse.
     ELEMENTE DE JOC:  Surpriza, ghicirea, aplauzele, intrecerea, deplasarea de la un punct la altul al grupei, competitia.
       RESURSE;
-          UMANE: 31 de prescolari, educatoare, invitati,
-          TEMPORALE: 70 min
-   BIBLIOGAFICE: - ,,Metode intercactive de grup” – ghid metodic, BREBEN, S., si colaboratorii, Ed. Arves, Craiova, 2002
                                       - ,,Metodica activitatilor instructive-educative in gradinita de copii” – PREDA, V.,- coordinator, Ed. Gheorghe Cartu Alexandru, 2009
                                      - ,,Abordare in maniera integrate a activitatilor in gradinita”- PREDA, V., Ed. Humanitas Educational, Bucuresti, 2005;
                                      -,,Curriculum pentru invatamantul prescolar (3-6/7), M.E.C.T.,2008.

SCENARIUL ZILEI

               Copiii vor intra in sala de grupa pe fondul muzical ,, Anotimpurile” de Antonio Vivaldi si vor descoperi sala de grupa decorata de sarbatoare, materialele puse la dispozitie la sectoarele: Biblioteca (joc-exercitiu de scriere - ,,nervurile frunzei”); Stiinta (,,Formam buchete de crizanteme – constituire de multimi dupa culoate si marime, considerate simultan); Arta (copiii vor picta fructe si legume - un grup va picta fructe – folosind pata de culoare, iar alt grup va picta legume – folosind puncte); Constructii       ( ,,ladite” si ,,rafturi” pentru fructe si legume).
            Dupa micul dejun copiii vor fi asezati in cerc pe pernute. Intalnirea de dimineata – copiii se saluta, apoi poarta o mica discutie despre simbolurile pe care le poarta in piept (fructe si legume); se completeaza calendarul naturii, stabilindu-se: anotimpul, luna, ziua, anul si se face prezenta. Noutatea zilei: educatoarea prezinta copiilor musafirii si cere acestora sa formuleze propozitii despre toamna. In acest timp se aud batai in usa – soseste Zana Toamna incarcata cu cosuri cu fructe si legume, fiind insotita de un Magician cu o bagheta fermecata.
             Magicianul o prezinta pe Zana Toamna; ,,Toamna galben aurie/ Pe covor de frunze, moi/ Si cu haina aurie/ Iarasi a venit la noi/ Plina esti de roade, plina/ Ca o harnica albina/ Porti in cosuri mari si grele/ Struguri dulci, mere si pere,/ Porti in plete crizanteme/ Ca o zana din povesti/ Toamna, ce frumoasa esti!”
             Toamna: ,, Eu sunt toamna cea ghidusa/ Ce va-mbie jucausa/ Ca din cosuri incarcate/ Sa alegeti, pe gustate/ Astazi vreau sa-mi aratati/ Daca stiti sa va jucati/ Bine voi sa va ganditi/ Si sa-mi spuneti tot ce stiti.”
             Dupa prezentarea personajelor surpriza, se va desfasura jocul interdisciplinar ,,Merele surpriza”, iar dupa finalizarea jocului copiii vor lucra pe echipe in cadrul activitatii practice DOS: ,,Livada” – lipire fructe in pomi si frunze pe jos, o echipa si ,,Borcane cu legume” – lipire, o alta echipa. Se fac aprecieri despre lucrarile copiilor, dupa care va urma un mic spectacol de poezii si dansuri cu tematica de toamna.

Created with Artisteer

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină

9,574

Translate

Un produs Blogger.